Norjalaiset kirjailijat / Sarjakuvat

Feministisiä norjalaisia sarjakuvia

Olen viime vuosina lukenut oikein erityisen paljon sarjakuvia ja syytän tästä pääasiassa Instagramia. Kaikista somekanavista juuri Instagram on minulle nykyisin rakkain. Jotkut syyttävät Instagramia siitä, että siellä julkaistaan vain täydellisiä selfieitä ja luodaan epärealistisia odotuksia siitä miltä kotien, päivällisten, treenipyllyjen ja parisuhteiden pitäisi näyttää. Siihen sanoisin, että kannattaa nopeasti tarkistaa millaisia tilejä seuraa. Minun Instagramini koostuu lähinnä kirjoista, feminismistä, joogasta ja kehopositiivisuudesta. Instagram-feedini voimauttaa, piristää ja innostaa ja lopetan hyvin nopeasti sellaisten tilien seuraamisen, joista tulee paha mieli. Kuplautan itseäni oikein tietoisesti ja ylpeästi kaikken kivaan ja postitiiviseen. Hus pois nillittäjät ja tervetuloa lohdullisuus ja energia! Valtaosan kirjavinkeistäni haenkin nykyisin juuri Instagramissa. Tai siis en hae, vaan ne pomppaavat sieltä puhelimen ruudulle monta kertaa päivässä.

Instagramissa olenkin törmännyt moniin kiinnostaviin sarjakuvataiteilijoihin, joko heidän omien tiliensä tai muiden “bookstagrammaajien” vinkkien perusteella ja innostunut heidän tuotannostaan niin paljon, että olen etsinyt teokset käsiini myös paperikirjoina. Alla esittelen kolme lemppariani, kaikki nuoria norjalaisia naisia, joiden töitä yhdistää feminismi ja huumori. He ovat kaikki Norjassa muutenkin tunnettuja sarjakuvataiteilijoita, mutta itse olen tutustunut heihin ennen kaikkea Instagramin kautta.

Tegnehanne-albumeita

Tegnehanne eli Hanne Sigbjørnsen tunnetaan parhaiten norjalaisessa Aftenposten-lehdessä julkaistuista sarjakuvistaan, joissa hän kertoo työstään sairaanhoitajana, poikaystävistään ja ylipäätään elämästään nuorena naisena. Stripit ovat hauskoja ja niihin on yllättävän helppo samaistua, vaikka en olekaan sairaanhoitaja enkä enää niin kovin nuorikaan. Tegnehanne kuvaa potilaita, hoitajia ja sairaalan hierarkiaa tarkkanäköisesti ja hauskasti. Välillä kyllä hirvittää kurkistaa kulissien taakse ja tajuta, että toisinaan sairaanhoitajatkin ovat aivan pihalla eivätkä tiedä mitä tekevät. Mutta se varmaan johtuu vain siitä, että Tegnehanne liioittelee, liioitteleehan?

Visuaalisesti Tegnehannen sarjakuvat muistuttavat vähän amerikkalaisen Sarah Andersenin strippejä. Tegnehanne on julkaissut ainakin viisi albumia ja mm. kuvittanut suomeksikin käännetyn ‘Vau, mikä vagina!‘-kirjan. Tegnehannen Instagram-tili löytyy täältä. Viime aikoina osa stripeistä on julkaistu myös englanniksi.

Katetrointi on tosi helppoa! – Tegnehanne

 

“Nämä 20 vuokraamamme konsulttia ovat selvittäneet, että sairaanhoitajien palkkaaminen maksaa rahaa!” – Tegnehanne

 

Tegnehannen sairaalabingo

Jenny Jordahl ja hänen kollegansa Marta Breen ovat tällä hetkellä Norjan feministinen dream team. Viimeisten vuosien aikana he ovat julkaisseet mm. kirjat (nimien suomennokset omiani): ‘F-sana: 155 syytä olla feministi‘, ‘Mitä tiedät naisista? 500 kysymystä feministiseen visailuiltaan‘, ‘60 naista, jotka sinun olisi pitänyt tavata: norjalainen naishistoria kiireiselle‘, ‘Suuri pyllytaisto ja muita huomioita median kulisseista‘, ‘Luulin että klitoris on seuratanssi ja muita sitaatteja naisilta‘ ja ‘Taistelevat naiset: 150 vuotinen sota vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta‘. Teokset on joko sarjakuvamuotoisia tai runsaasti kuvitettuja tietokirjoja, joissa käsitellään humoristisella otteella naisten ja feminismin historiaa ja nykytilaa. Kuten kirjojen määrästä voi päätellä, Norjassa feminismillä on huomattavasti parempi kaiku kuin Suomessa ja tällaisille kirjoille löytyy kysyntää. Oma lempikirjani on tuo, jossa esitellään 60 merkittävää norjalaista naista kautta historian. Luimme sen yhdessä mieheni kanssa ja hänkin innostui, kun oppi niin paljon uutta Norjan historiasta ja siitä miten radikaaleja ja  kiinnostavia naisia tästä maasta löytyy.

Jenny Jordahlin ja Marta Breenin feminismiä käsitteleviä teoksia

Janny Jordahl on muutenkin erittäin tuottelias kuvittaja ja graafikko, joka piirtää myös viikottain lapsille suunnattuun Aftenposten Junior -sanomalehteen ympäristö-aiheisia sarjakuvia. Itse rakastan erityisesti Jordahlin idioottimaisista klikkiotsikoista tekemiä minisarjakuvia, joita löytyy runsaasti hänen Instagram-tililtään täältä.

Suuri tyttöystesti! Rastita sinuun sopivat kohdat, 1 piste per rasti, mitä korkeampi pistemäärä, sitä onnistuneempi tyttö olet!” – Jenny Jordahl ja Marta Breen

Ida Neverdahlin Instagram-tili on valitettavasti tällä hetkellä yksityinen, mutta joitain hänen sarjakuvistaan voi katsella täällä (englanniksi). Neverdahl on kirjoittanut paljon mm. naisen roolista, mielenterveysongelmista ja veganismista. Monet sarjakuvista ovat groteskeja, toiset taas muistuttavat Katja Tukiaisen söpöjä suuripäisiä hahmoja. Neverdahl on julkaissut myös kaksi albumia yhdessä Øystein Runden kanssa, joista toisessa ystävykset matkustavat Moskovaan, toisessa Los Angelesiin ja sekä Putin että Trump saavat kuulla kunniansa. Neverdahl on tehnyt sarjakuvia myös lapsille ja tänä vuonna hän sai kulttuuriministeriön sarjakuvapalkinnon albumistaan ‘I’m a girl, it’s fantastic‘.

Ida Neverdahlin teoksia

 

“And thus America became great again” – Ida Neverdahl

Toivon kovasti, että näitä lempisarjakuviani jonain päivänä myös suomennettaisiin. Jos sitä odotellessa törmäätte strippeihin muuta kautta, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan! Vaikka sitten siellä Instagramissa.

2 thoughts on “Feministisiä norjalaisia sarjakuvia

  1. Pingback: Helmet-lukuhaaste 2018 | Les! Lue!

  2. Pingback: Helmet-lukuhaaste 2018 valmis! | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.