Lasten- ja nuortenkirjat / Yleistä

Lapset lukemaan!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Sillä välin, kun toiset päivittelevät, etteivät lapset lue tarpeeksi, on norjalainen Norli-kirjakauppa käärinyt hihat ja tehnyt asialle jotakin konkreettista. Norli kehitti hauskan konseptin, jolla se houkuttelee lapsia takaisin kirjojen ja lukemisen pariin. Ensimmäinen kampanja alkoi vuosi sitten syksyllä, kun Norli järjesti (yhdessä Aschehoug– ja Piggsvin-kustantamoiden kanssa) kilpailun, jossa etsittiin Norjan eniten lukevaa koululuokkaa. Oppilaat rekisteröivät lukemansa kirjat netissä ja eniten lukeneet luokat  voittivat pizza-illan yhdessä suosikki-kirjailijansa kanssa sekä läjän uusia kirjoja koulukirjastoon.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tammikuussa 2017 Norli lisäsi panoksia ja käynnisti Oppdrag Europa -kilpailun, jossa koko Norjan on tarkoitus lukea tiensä läpi Euroopan. Jokainen lapsi voi koota oman joukkueensa, joko yhdessä vanhempien tai kavereiden kanssa ja kaikki joukkueen jäsenet rekisteröivät lukemansa kirjat Norli junior -nettisivulle. Matka etenee sitä nopeammin mitä enemmän norjalaiset lukevat. Matka alkoi tammikuussa viikinkien luota Reykjavikista ja kun koko Norja oli yhdessä lukenut tietyn määrän sivuja saavuimme Englantiin Sherwoodinmetsiin. Siellä vietimme aikaa Robin Hoodin luona ja taas kun tietty sivumäärä oli luettu, jatkoimme Shakespearen kotiseudulle Stratford-upon-Aveniin, siltä Oxfordiin jne. Matkan kulkua pystyy seuraamaan netistä, josta näkee paljonko kilpailijoiden pitää vielä lukea ennen seuraavaa etappia. Esimerkiksi tällä hetkellä matka on edennyt Alexandre Dumasin luo Chateau d’ifiin ja seuraavaksi saavumme Venetsiaan. Uupuu enää vaivaiset 277 573 sivua. Se voi kuulostaa paljolta, mutta sivumäärää ovat suorittamassa kaikki Norjan lapset perheineen. (No, eivät ehkä ihan kaikki, mutta kaikki me, jotka emme ole uupuneet matkalla.)

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Jokainen osanottaja, joka on kahden etapin välillä lukenut vähintään 100 sivua, saa suorituksestaan virtuaalisen pokaalin ja reissun päätteeksi kaikki perheet, joiden jokainen perheenjäsen on kerännyt 10 pokaalia, ovat mukana matkalahjakortin arvonnassa. Perheen yhteiseltä sivulta voi käydä seuraamassa, että jaahas, isältä puuttuu nyt vielä kolmisenkymmentä sivua ja käydä sitten motkottamassa tälle, että menehän lukemaan siitä ennen kuin saavumme Pariisiin. Etappeja on niin paljon, että välillä voi ihan hyvin huilia ja silti helposti saavuttaa nuo vaadittavat 10 palkintoa.

Aina uuteen paikkaan saavuttaessa netissä aukeaa sivu, josta löytyy lisätietoa juuri sen paikan kirjallisuudesta. Esim. Brysselissä opimme lisää Smurffeista ja Tintistä, Barcelonassa taas Kirjan ja ruusun -päivän historiasta. Tekstit on suunnattu lapsille ja niiden lopussa on lapsille ja nuorille sopivia kirjavinkkejä kustakin maasta ja aiheesta. Jokaisen uuden etapin kohdalla järjestetään myös siihen liittyvä piirrustuskilpailu, joista voi voittaa erilaisia lautapelejä.

Ainakin meidän perheemme on tosi innostunut tästä kirjallisesta Euroopan valloituksesta! Muistuttelemme toisiamme vuoron perään, että ovathan kaikki muistaneet rekisteröidä lukemansa ja luemme yhdessä ääneen kunkin etapin historiaosuudet ja kirjavinkit. Lapsi oppii samalla paljon uutta tietoa kirjallisuudenhistoriasta hauskassa muodossa.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Mutta eivät Norlin ideat tähän lopu! Kesän alussa he kehittivät vielä konseptin, jossa jokainen 3-13-vuotias lapsi, joka lukee ja rekisteröi kuukauden aikana 3 kirjaa tai 500 sivua, voi käydä kirjakaupassa noutamassa itselleen sen kuukauden yllätyslahjan. Esimerkiksi kesäkuussa lahja oli pieni lukutoukka-pehmolelu (ks. ylin kuva).

Myös Deichmanske-kirjastoilla on oma kesäkampanjansa. Lapsi, joka rekisteröi kesän aikana kirjapassiinsa 5 kirjaa, voi ilmoittautua mukaan kirjastossa syyskuussa järjestettävään kirjajuhlaan, jossa tarjotaan pullaa ja mehua, keskustellaan kirjailijan kanssa ja arvotaan kirjapalkintoja. Viime vuonna tyttäreni oli mukana ja tykkäsi juhlasta kovasti. Tämän kesän uutuutena kirjapassiin voi kerätä myös leimoja kaikista eri kirjastoista, joissa on kesän aikana vieraillut.

Olisi kiva kuulla erilaisista suomalaisista lapsille suunnatuista lukuhaasteista. Helmet-kirjaston haaste on meillekin tuttu ja olemme siinä itsekin mukana. Myös kirjastojen ja koulujen Lukudiplomeista olen kuullut. Mutta onko jollakin kirjakaupalla tai muulla taholla menossa jotain kivaa mikä minulta on mennyt ohi?

24 thoughts on “Lapset lukemaan!

 1. Voi että, kuulostaapa aivan hurjan hienolta ja inspiroivalta idealta, tällaista kaivattaisiin enemmän Suomeenkin! Olen itse työskennellyt lähinnä eskari-ikäisten parissa, joiden kanssa lukemisen tosin hoitaa yleensä aikuinen, mutta jo siinä pienessä mittakaavassa oli hieno huomata miten pienelläkin panoksella lasten luku- ja kirjainto kasvoi humisten vuoden mittaan! Joka päivä pidettiin 45 minuutin lepo-/satuhetki, kirjastossa käytiin kuukausittain, ja jokainen luettu kirja koottiin ryhmän yhteisen lukutoukan jatkeeksi kiemurtelemaan käytävämme seinälle. 🙂 Ja miten nyt inspiroiduinkin tästä Norlin projektista, näinhän saisi pienemmässä mittakaavassa ihanasti myös perheitä kotona mukaan lukuprojektiin! Täytyy pitää mielessä vielä parin vuoden päästä kun opintovapaalta töihin palaan. 🙂

  • Hienoa, että idea inspiroi! 🙂 Mun mielestä on mahtavaa seurata millaisia erilaisia ideoita Suomessa ja Norjassa syntyy. Esim. Helmet-kirjastojen Lukuhaaste on sekin tosi hauska!

 2. Aivan mahtavia lukuprojekteja! Tuo Euroopan valloitus kuulostaa todella hienolta, ja sen toteuttaminen on vaatinut kirjastoväeltä (ja muilta hankkeeseen sitoutuneilta) valtavasti ponnisteluja. Nyt heidän pitäisi ehdottomasti markkinoida tuo sama muihin pohjoismaihin, kun matskut ovat valmiina ja käntäjää vailla. Tiedän, että Suomessa joissakin kirjastoissa on kesän aikana ollut käynnissä ainakin Lukukalat-kampanja, jossa lapset ovat saaneet värittää kaloja ja kirjoittaa niihin lukemansa kirjan teidot. Kalat on viety kirjaston yhteiseen akvaarioon. Kesän lopussa palkinto arvottiin kaikkien kaloja palauttaneiden kesken eri ikäsarjoissa. En ole varma saiko eniten kirjoja lukenut myös palkinnon. Se tuntuisi loogiselta, sillä ainakin yhdessä kirjastossa huomasin, että kukaan eniten lukeneista ei voittanut arpapalkintoa. Se voi vähän viedä motivaatiota lukea paljon tulevana kesänä, jos tänä kesänä luki paljon, täytti kaloja eikä kuitenkaan saanut siitä mitään tunnustusta.

  • Toi Euroopan valloitus -projekti oli siis kirjakaupan, ei kirjaston. Ja ihan älyttömän toimiva mainoskampanja kyllä! Sitouttaa lapset pienestä asti tunnistamaan tän tietyn kirjakaupan ja kun lapsi tuo kauppaan piirrustuskilpailun piirroksen tai hakee ansaitsemansa lukumadon, niin kyllähän siinä helposti vanhemmatkin pyörähtää hyllyjen kautta ja tulee ostaneeksi samalla jotain…

   Lukukalat-kamppis kuulostaa tosi kivalta sekin! 🙂

 3. Mainiota! Ottaisipa tästä joku kirjakauppa Suomessa mallia. Helmet-kirjastoissa oli kesällä taas lapsille lukubingo, johon osallistumalla on mukana kirjapalkintojen arvonnassa. Kesällä lapsi täytti bingoruudukkoa lukemillaan kirjoilla (kohtia olivat mm. hauska kirja, kirjasarjan ensimmäinen osa jne.). Palautimme juuri bingoruudukon kirjastoon. 🙂

  • Lukubingot on kivoja! Mun tyttö sai vuosi sitten koulusta sellaisen kesäloma-läksyksi. Siinä oli kohtia “lue pöydän alla” tai “lue taskulampun valossa” jne. Oli tosi hauska!

 4. Näin Piki-kirjastossakin lasten bingolappusia. Meneekö se nykyään vielä niin, että jos vanhemmat lukee ja kannustaa lukemaan, niin lapsista tulee lukevia aikuisia? Mietin vain omaa lapsuutta silloin 70-luvulla, ei äiti mulle koskaan barbeja ostanut, vaan kirjoja, ja tässä sitä ollaan 😁

  • Niin se taitaa olla, että esimerkin voima on vahva tässäkin asiassa. Omien vanhempien lisäksi inspiraatiota voi varmaan saada myös opettajilta ja kavereilta. Muistan, että itse ainakin lapsena vaihdettiin paljon kirjavinkkejä kavereiden kanssa. Luettiin usein samat kirjat peräjälkeen, jotta voitiin sitten puhua niistä yhdessä.

 5. Kuulostaapa kivalta!
  Itse pähkäilen, miten saisin tokaluokkalaisem kirjojen pariin. Hän kyllä lukee lyhyitä tekstejä itseään kiinnostavista tietokirjoista, mutta romaaneihin ei keskittyminen vielä riitä. Tällaiset tempaukset olisivat siis hyvinkin tervetulleita. 😊

  • Meille on muuten koulusta painotettu sitä, että lapsen pitäisi saada alussa lukea samoja helppoja kirjoja uudestaan ja uudestaan. Että sillä tavalla lapsikin pääsee sellaiseen tarinan imuun, kun muistaa jo mitä on tulossa ja lukeminen on helpompaa kun kaikki energia ei mene siihen itse lukemisen tekniseen puoleen.

 6. Tosi hauskoja juttuja on teillä päin kehitelty! Oulun kirjastossa on ollut ainakin muutamia ns. nuorten kirjapasseja, joissa passiin saa merkinnän tietyistä kirjoista. Eli ne passin kirjat on etukäteen valittu. Passit ovat olleet visuaalisesti houkuttelevan näköisiä, joten siihenkin puoleen on satsattu. Nyt kirjastolla näkyy olevan lukuseikkailupassi, jossa on vähän muutakin kuin pelkkää lukemista: https://www.ouka.fi/oulu/kirjasto/suuri-lukuseikkailupassi – harmi, ettei koko passia saa netistä näkyviin. Mutta minusta tuossa esittelytekstissä on jo kivoja ideoita. esim. saa merkin kun käy kysymässä vinkkiä kirjastonhoitajalta.

  • Hauskoja ideoita Oulun kirjastossakin! Olisi kiva kuulla millaista palautetta nuoret ovat antaneet, toimivatko tuollaiset passit heilläkin? Lapset ainakin tuntuvat tykkäävät sellaisista kovasti.

 7. Aivan loistavia ideoita. Panen tän sun jutun mun blogisivulle jakoon, niin tärkeää olisi tällaisia kehitellä Suomessakin. Matkalahjakortin toivossa kannattaa jo houkutella kotiväki lukemaan!

  • Joo, olisi aika upeaa voittaa kaiken lukemisen päälle vielä matka! 😀 Siitä pitäisi sitten varmaan kehittää joku lukemiseen liittyvä reissu. 😉 Vierailuja kirjailijoiden kodeissa ja kirjojen tapahtumapaikoilla yms.

 8. Kuulostaa ihanalta ja monipuoliselta! Etenkin innostuin eri maiden kirjavinkeistä ja kirjallisuuden historiasta. Kirjailijoiden tapaamiset ja pienet lahjat lapsille vaikuttavat myös kivoilta. Hauska idea!

  • Eikö olekin hauska idea! Munkin mielestä noi lyhyet kirjallisuushistorialliset tietopaketit on kivoja ja lapsikin suostuu niitä kuuntelemaan, kun ne kuuluvat mukaan “peliin”. 😉

 9. Hyvä Norja!

  Suomessa tällaiset kampanjat taitavat olla enemmänkin muiden kuin kaupallisten toimijoiden järjestämiä, juurikin vaikka ylläolevissa kommenteissa esiin tulleet kirjastojen lukubingot ja vastaavat. Tilausta varmasti olisi jollekin näkyvälle kampanjalle, joka voisi olla valtakunnallinen ja kaikin tavoin rajoja ylittävä. Digitaalisuus ainakin olisi tämän päivän sana Suomessakin, koulut ja kirjastot mukaan ja joku kustantamo ja toinenkin vaikka vähän sponssaamaan kirjoja… 😉

  Kuka sen sitten ponkaisisi käyntiin, se on toinen kysymys.

  • Joo, luulen, että digitaalisuus tekee tästä vielä toimivamman. Meillä ainakin häviää nopeasti kaikki paperiset lukupassit, joita käydään sitten noutamassa kirjastosta ties kuinka monta uutta, kun vanhat on kadonneet jonnekin sohvatyynyjen väliin…

 10. Ihan mahtavia ideoita! Varsinkin tuo kirjallinen matka, joka saa koko perheen innostumaan. Tokaluokkalaisen pojan äitinä olen aina silmät ja korvat auki ideoille, joilla saisi lapsen innostumaan lukemisesta. Kieltämättä välillä kaipaisin myös vinkkejä, miten saisi miehen houkuteltua kirjojen pariin 😉

  • Heh, tällaisesta koko perheen kamppiksesta on seurannut se, että lapsi käy muistuttelemassa isäänsäkin, että muistaahan se varmasti lukea vaaditut sata sivua jokaisen etapin välillä. 😉

 11. Ihania ideoita, ja kaupalliset toimijat (ainakin jonkinmoisine) budjetteineen saa myös näkyvyyttä. Miten meillä esim. Helmet tavoittaa haasteillaan muut kuin jo-asiakkaat?

  Ja mitäs noista palkinnoista, sitten kun on koukuttunut, lukemisen palkinto tulee siitä itsestään 🙂

  Minna /Kirsin Book Club

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.