Jon Fosse / Norjalaiset kirjailijat / Yleistä

Jon Fosse -teemavuosi 2016

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tänä syksynä norjalaista Jon Fossea veikkailtiin taas kerran Nobel-voittajaksi. Pysti meni tänäkin vuonna sivu suun, mutta Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinnon Fosse kävi kuitenkin pokkaamassa. Samoihin aikoihin päätin, että vuonna 2016 tulen viettämään blogissani Jon Fosse -teemavuotta. Olen jo pitkään ollut kiinnostunut Fossen tuotannosta, mutta koska mies kirjoittaa nynorskiksi on kirjojen lukeminen tuntunut liian vaikealta. Bokmålia luen kyllä sujuvasti, mutta jokin henkinen este nousee vastaa, kun kyseessä on nynorsk. Fosse on kuitenkin yksi mieheni lempikirjailijoita ja se vähä mitä olen Fossea tähän mennessä lukenut, on vakuuttanut minutkin siitä, että tässä on kirjailija, johon kannattaa tutustua. Ja jos se Nobel vihdoin ensi syksynä tulisikin tänne Norjaan, niin olisihan se kiva elvistellä, että voittaja on kerrankin tuttu. Sitä paitsi Fossea voi toki lukea myös englanniksi ja toisaalta itselleni voisi tehdä hyvää kokeilla vähän sitä nynorskiakin…

Tekosyyt alkoivat siis loppua, joten päätin rohkaistua ja omistaa vuoden 2016 Fossen teoksiin tutustumiseen. Jos sinäkin haluat sen Nobelin lopulta saapuessa leveillä, että Fosse on jo tuttu, niin lähde ihmeessä mukaan teemavuoteen! En järjestä tästä sen suurempaa haastetta tai kilpailua, mutta yritän itse blogata miehestä koko vuoden ajan kerran kuussa ja haastan teidät kaikki muutkin lukemaan mieheltä edes jotain. Tästä tulee mielenkiintoista!

2 thoughts on “Jon Fosse -teemavuosi 2016

  1. Jeah, Helmet-kirjastoista löytyy Fossen näytelmiä englanniksi näköjään kolmen opuksen verran ja ruotsiksi näköjään pari romaania. Suomennoksia ei ole tullut, eli antakaa nyt se Nobel sille että niitäkin saataisiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.