Lahjoita lukutaito!

Lahjoita lukutaito!

Kuva: Pakolaisapu / Ben Malinen

Kuva: Suomen Pakolaisapu / Ben Malinen

Tänään vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää ja sen kunniaksi Pakolaisapu käynnistää Lahjoita lukutaito! -kampanjan. Kirjabloggarit ovat olleen Pakolaisavun kampanjassa mukana jo kahtena edellisenä vuonna, joten lähdimme totta kai mukaan tälläkin kertaa.

Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä lukemaan ja tukea samalla lukutaitotyötä, jotta yhä useammalla ihmisellä olisi mahdollisuus lukutaitoon. Kampanja käynnistyy tänään ja jatkuu koko syyskuun. Lahjoituksia kerätään Mesenaatti-sivuston kautta. Klikkaapa siis itsesi sinne ja käy ostamassa esimerkiksi koulutarvikkeet (4 €), opettaja kuukaudeksi (24€) tai lukutaito yhdelle pakolaiselle (52€). Kampanjan tavoitteena on saavuttaa lukutaitokoulutus 450 ihmiselle, joten kampanjan lopullinen tavoite on 23 000€.

Kuva: Suomen Pakolaisapu

Kuva: Suomen Pakolaisapu

Lahjoita lukutaito! -kampanja haastaa pohtimaan, millä hinnalla olisit valmis myymään lukutaitosi? Onko sellaista summaa olemassa? Lukutaidosta luopuessasi luopuisit nimittäin samalla myös itsemääräämisoikeudestasi, itsenäisyydestäsi ja mahdollisuudestasi oppia, ymmärtää ja kehittyä. Lukutaidotonta ihmistä on helppo hyväksykäyttää ja huijata ja hän on aina jollain tapaa muista riippuvainen. Lukutaito on avain kohti itsenäisyyttä, tasa-arvoa, kehitystä ja demokratiaa.

Ei ole varmaan yllätys, että lukutaidottomuus on mielestäni yksi suurimpia ihmisoikeuskysymyksiä ja olen siksi erittäin mielläni mukana tässä Suomen Pakolaisavun kampanjassa. Tulen bloggaamaan aiheesta syyskuun aikana vielä useaan otteeseen ja toivon kovasti, että sinäkin lähdet mukaan. Käy tykkäämässä kampanjan Facebook-sivusta, jaa tietoa ja käy vaikka ostamassa opettaja!

Kampanjalogo naru

Kuten sanoin, kirjabloggarit ovat jo kahtena edellisenä vuonna olleet mukana Pakolaisavun lukutaitokampanjassa. Ensimmäisenä vuonna kampanja kulki nimellä Lue lukutaitoa ja viime vuonna nimellä Lukuhaaste.

Allaolevassa filmissä kuvataan lukutaito-opetusta Liberiassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.