Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker / Tove 100

Hvordan gikk det? (Tove Jansson)

Omslagbilde: Tove Jansson / Aschehoug

Omslagbilde: Tove Jansson / Aschehoug

“Et lite mummitroll gikk hjem

fra melkemannen klokken fem.

Det var et melkespann han bar,

men huff, så lang den veien var!

Og vinden pep og sukker der

i alle skogens mørke trær,

og snart kom skumringen – huff ja!

– Hva tror du at det hendte da?”

 

Når jeg var et barn pleide bestemoren min å “lese” Tove Janssons bildebok “Hvordan gikk det? Boken om Mymlen, Mummitrollet og lille My“. Hun trengte ikke manus for den kunne hun utenat. Jeg husker fortsatt hennes stemme og måte hun spilte de ulike karakterene. I dag en boken fortsatt en favoritt. 


“Hvordan gikk det?” er skrevet som et dikt på rim, og forteller en historien om Mummitrollet som er på vei hjem fra melkebutikken og om Mymmeli som har mistet lillesøsteren sin, Lille My. Boken  kom ut i 1952 og fikk mye oppmerksomhet fordi det var helt annerledes enn andre bildebøker på den tiden. På hver side finnes det en hull der du kan se til den neste siden. På en side oppfordrer forfatteren leseren å tegne på boken og på andre siden kan vi se hvordan filifjonke har løpt gjennom papiren. I dag finnes det en rekke barnebøker med ulike lukker og huller, men på 50-talet var dette noe helt ny og uvanlig.


Og i dag, over 60 år seinere fungerer boken fremdeles! “Hvordan gikk det?” fortjener absolut sin posisjon som en barnebok-klassikker. Den dag i dag får historien  barn å le og vri seg i spenning. Janssons illustrasjoner er selvfølgelig helt unike og de tar leseren med til en verden full av hemuler, filifjonker og andre rare små dyr. Vi blir kjent med de skumle elektriske hattifnattene og den herlige og trygge Mummimamma.


Jeg begynte å lese denne boken til datteren min da hun var bare baby og jeg husker hvor imponert hun var over bokens fargrike sider. Hun bare lå og stirret utrettelig på mønstrene og fargene. Nå er hun nesten 6 år gammel og liker fortsatt boken veldig godt. Akkurat som jeg gjør og akkurat som hennes oldemor gjorde. Denne her er absolut en bok som holder fra generasjon til generasjon.

Boka er lånt fra bibliotek. Oversatt av André Bjerke. Boka kom ut i Finland 1952, i Norge 1958. Original tittelen “Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My”.

Bilde/Kuva: © Moomin Characters™ / http://tove100.fi

Bilde/Kuva: © Moomin Characters™ / http://tove100.fi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.