Tegneserier / Tove 100

Mummi-tegneserie

Bilde: Tove Jansson / Juhani Tolvanen: Vid min svans! Tove och Lars Janssons tecknade muminserie

Bilde: Tove Jansson / Juhani Tolvanen: Vid min svans! Tove och Lars Janssons tecknade muminserie

Er du allerede kjent med Tove og Lars Janssons Mummi-tegneserier? Om ikke, da er du hellig, fordi verdens absolutt best tegneserie venter for deg! Om du allerede har  lest alle Mummi-tegneserier er du ganske hellig da også, fordi denne serien er så pass bra at det tåler å bli lest igjen og igjen. Mamman min sier at hun leser Mummi-tegneserier hver gang hun føler seg trist eller når hun er i dårlig humør, fordi det finnes ikke lettere vei tilbake til lykke.

I dag er Tove Jansson kjent spesielt for sine Mummi-bøker, men det var faktisk disse tegneseriene som gjorde henne så kjent verden rundt. Britiske Evening News begynte å publisere Mummi-tegneserien i 1954 og veldig snart spredde serien seg verden rundt og snart leste over 20 millioner mennesker Janssons tegneserier hver dag ved frokost bordet.

Bilde: Tove Jansson / Moomin on the Riviera

Bilde: Tove Jansson / Moomin on the Riviera

Tove Jansson hadde først og fremst sett på seg selv som maler. Hun skrev populære bøker, men ville hele livet helst male. En grunn til å begynne å skrive Mummi-tegneserien var faktisk iden om at jobben skulle bli lett. Tove hadde gjort mange små jobber her og der og nå ville hun konsentrere seg om malingen. Hun tenkte å jobbe litt med tegneserien og få nok penger, sånn at hun kunne male i ro og fred resten av tiden.

Bilde: Juhani Tolvenen: Vid min svans! Tove och Lars Janssons tecknade Muminserie

Bilde: Juhani Tolvenen: Vid min svans! Tove och Lars Janssons tecknade Muminserie

Tove hadde en 7 års kontrakt med Evening News, men jobben var dessverre ikke så lett som hun hadde ønsket. Også med tegneserien sin var Tove, som med alt annet, veldig nøye og snart forsto hun hvor lang tid det tok å skrive og tegne seks høykvalitete og originale stripper hver uke. Hun hadde ønsket å finne mer tid til malingen, men snart hadde hun mindre tid enn noen gang før. Mummi-tegneserien ble veldig populær, men ganske snart begynte tegneren selv å hate jobben sin.

Bilde: Tove Jansson / Moomin and Family life

Bilde: Tove Jansson / Moomin and Family life

Da foreslo Signe Hammarsten-Jansson, mammaen til Tove, at Toves lillebror, Lars Jansson, kunne kanskje hjelpe henne med serien. Allerede fra begynnelsen hadde Lars hjulpet Tove å oversette tekstene på engelsk og nå begynte han også å skrive serien mens Tove tegnet stripene. Etter hvert Lars lærte å tegne selv og når Toves 7 års kontrakt endelig var over, begynte Lars Jansson både skrive og tegne serien. De siste 16 årene var det Lars, som hadde hele ansvaret for serien.

Det er ikke noe tvil at Tove er mange ganger flinkere å tegne enn Lars. I Toves biografi “Tove Jansson: arbeta och älska” skriver Tuula Karjalainen at Toves strek er helt unik og den kan ses spesielt i hennes tegneserier. Toves serier er også varmere og “søtere” enn Lars sine, men jeg syns at Lars serier er ofte morsommere! Mummiene i Lars serier er ekte anarkister og historiene er fantasiful og satirisk. Mummifamilie fester, drikker og ender opp i fengsel. Disse tegneseriene passer ikke for barn!

Bilde: Tove & Lars Jansson / Moomin and the Comet

Bilde: Tove & Lars Jansson / Moomin and the Comet

Når Mummi-serien begynte i Evening News, var den noe helt nytt. Mummi-figurene selv var ny for mange, men helt nytt var også Toves humor og hennes måte å tegne. Tove tegnet ofte fantasifulle skillelinjer mellom rutene i stipene sine, hvor for eksempel Hergé hadde vanlige rette streker. Mummi-familien selv var også annerledes i tegneseriene enn i bøkene. Mange av Mummi-bøkene er skrevet for barn, men tegneserien var skrevet for voksne helt fra begynnelsen.

De siste årene er tegneserien kommet ut i nye utgave, og for første gang på norsk. Jeg samler serien nå på engelsk som i dette tilfellet er originalespråket. Om du er ikke kjent med serien anbefaler jeg den på det varmeste, gå å kjøpe et par bøker eller låne dem fra bibliotek, du kommer ikke til å angre!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Om du kan lese svensk anbefaler jeg også Juhani Tolvanens bok ”Vid min svans! – Tove och Lars Janssons tecknade muminserie”, som forteller mer om Tove, Lars og hele seriens historie. I den boken kan man også finne novellen ”Serietegneren”, hvor Tove forteller hvor mye stress det var å tegne serien år etter år. Denne novellen har også kommet ut i antologien “Dukkehuset og andre fortellinger“.

Bilde: Juhani Tolvenen: Vid min svans! Tove och Lars Janssons tecknade Muminserie

Bilde: Juhani Tolvenen: Vid min svans! Tove och Lars Janssons tecknade Muminserie

Høst 2014 kommer det ut en ny tegnefilm, som er basert på Toves tegneserie ”Moomin on the Riviera”. Denne filmen er ikke for barn, i motsetning til de japanske Mummi-seriene.

 

Tove Jansson skrev sin første Mummi-tegneserien allerede i 1947. ”Mumintrollet och jordens undergång” kom ut i den finlandssvenske avisen Ny Tid, men den var veldig annerledes enn tegneseriene hun laget senere. På 1990-talet kom det ut en ny type Mummi-tegneserier, som var basert på den japanske Mummi-tv-serien. Disse seriene har bort i mot ingenting å gjøre med de originale tegneseriene.

Bilde: Tove Jansson / Mumintrollet och jordens undergång

Bilde: Tove Jansson / Mumintrollet och jordens undergång

Dette inlegget er en del av Bokbabbels Tove Jansson-bloggmarathon med hvilken vi feirer dagen Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. De andre deltakerne er: MonsterSteffaSagas bibliotekPantalaimoneSockerslottFeministbiblioteketOksan hyllyltäLilla bokhyllanFantastiska berättelserOch dagarna gårEn kattslavs dagbokBreakfast Book ClubYtterligare några ordHavsdjupens salCaffeineBokhoraSöstra miKirsin kirjanurkkaVästmanländskans bokbloggBoktok73,Bokhyllan i pepparkakshusetBoktjuvenHyllytontun höpinöitäBoktokaLes! Lue!Prickiga PaulaLyran noblesser,Yökyöpeli hapankorppu lukeeMadnessFiktiviteter och Bokbabbel

6 thoughts on “Mummi-tegneserie

  1. Pingback: Bloggmarathonet – kväll | Bokbabbel

  2. Og jeg visste ikke engang at det fantest Mumitegneserier! Jeg er både veldig glad i Mumi og veldig glad i tegneserier så her har jeg noe å ta igjen! Takk for flott tips 🙂

  3. Pingback: Laiska bloggaaja huomaa olleensa ahkera! | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.